القائمة الرئيسية

الصفحات

اخر الاخبار

Forstå Halsbetændelse: Symptomer, Årsager, og Behandling

Halsbetændelse, også kendt som tonsilitis acuta eller pharyngitis acuta, er en infektion, der påvirker mandlerne og/eller svælget. Denne betændelse kan udløses af enten vira (cirka 70 % af tilfældene) eller bakterier (cirka 30 % af tilfældene).

Symptomer på Halsbetændelse

Nogle af de mest almindelige symptomer på halsbetændelse inkluderer:

  1. Synkebesvær og ondt i halsen: Det er ofte det første tegn på halsbetændelse.

  2. Hævede og ildrøde mandler: Mandlerne kan også have hvide belægninger på overfladen.

  3. Hævede og ømme lymfeknuder på halsen: Dette er kroppens respons på infektionen.

  4. Feber: En forhøjet kropstemperatur er typisk, især ved bakteriel halsbetændelse.

  5. Snue, hoste og hæshed: Disse symptomer ses primært, når infektionen skyldes vira.

Sygdomsforløb

Normalt genopretter de fleste sig inden for en uge efter at have pådraget sig halsbetændelse. Komplikationer er sjældne, men i visse tilfælde kan det føre til:

  • Byld i halsen
  • Gigtfeber
  • Nyrebetændelse
  • Skarlagensfeber

Risikofaktorer for Halsbetændelse

Halsbetændelse er en udbredt sygdom, der kan ramme alle, men den forekommer hyppigst hos børn og unge, især i efteråret og vintermånederne.

Overførsel af Halsbetændelse

Halsbetændelse smitter ved kontakt med en inficeret person, typisk når den inficerede hoster eller nyser tæt på dig. En anden smittevej er, når du berører overflader, som en syg person har hostet eller nyst på, og derefter rører ved dine øjne, mund eller næse. I lyset af Covid-19-epidemien har det vist sig, at afstand og hyppig håndvask eller brug af håndsprit er yderst effektive foranstaltninger for at undgå smitte.

Årsager til Halsbetændelse

Halsbetændelse kan udløses af enten bakterier, primært gruppe A-streptokokker eller vira.

Diagnose af Halsbetændelse

Lægen kan diagnosticere halsbetændelse ved at tage en vatpindprøve fra mandlerne og undersøge den for tilstedeværelse af streptokokker, hvis det er mistanke om en bakteriel infektion. Denne undersøgelse er hurtig, tager cirka 5 minutter, og resultatet er tilgængeligt med det samme.

Behandling af Halsbetændelse

Egenomsorg

Hvis du lider af halsbetændelse, kan nogle enkle forholdsregler lindre symptomerne:

  • Drik varme drikke som te for at lindre halssmerter.

Medicinsk Behandling

Hvis podningen fra halsen indeholder gruppe A-, C- eller G-streptokokker, vil lægen ordinere antibiotika. Antibiotika kan forkorte sygdomsforløbet med cirka en halv dag. Den mest anvendte antibiotika til behandling af halsbetændelse er smalspektret penicillin. Hvis du er allergisk over for penicillin, vil lægen vælge et makrolid. Behandlingen skal fortsættes i 7 dage.

Halsbetændelse forårsaget af vira kan ikke behandles med antibiotika, da det ofte løser sig selv. Smertestillende midler kan hjælpe med at lindre symptomer som ondt i halsen, og de kan også reducere feberen. Derudover kan sugetabletter hjælpe med at lindre ubehaget i halsen.

Så hvis du står over for symptomer på halsbetændelse, er det vigtigt at søge lægehjælp for en korrekt diagnose og behandlingsplan, da ubehandlet halsbetændelse kan føre til alvorlige komplikationer.